Ledarskap och dominans

Många pratar om att bestämma över hästen, att man måste vara ledare för den och absolut inte låta den bestämma, för då kan det bli farligt.

Det är standarden i ridsporten och hästlivet. De flesta tänker så där.

Jag anser att det inte ska finnas ledarskap - jag bestämmer inte över min häst och han bestämmer inte över mig. Det finns ingen "flockledare" i någon av oss, men i vissa lägen är det bra om min häst lyssnar på mig för att det inte ska bli farligt. Till exempel om vi ska gå eller rida över en stor väg, även ifall det aldrig händer, så vill jag helst ha "kontroll" (jag ogillar det ordet...) för att inget ska hända. Jag vet hur människor funkar, och därför får Valle lita på mig att allt blir bra.

Däremot om vi skulle gå vilse i skogen (vilket heller aldrig händer!) så måste jag lita på Valle för att han har mer koll på vägarna runt omkring.

När jag köpte Valle ville jag bestämma över honom. Jag gillade inte ordet, men alla sa till mig att han inte fick börja bossa över mig, för då kunde det bli farligt. Jag lyssnade på dem som sa det, men det funkade inte. Snabbt ändrade jag riktning och allt gick bättre mellan oss.

Jag vet också många som säger "Hästen ska inte få göra som den vill!" Det lyssnar jag inte heller på. Visst får Valle inte göra exakt vad som helst (mycket kan ju bli farligt) men det är bara bra att hästar har fri vilja, väldigt bra! Kommentarer
Louise Johansson

Mycket bra text vill jag påstå! :DBlogg: http://myharmony.blogg.se/
2012-03-03 @ 11:53:37
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback