Ready or not

Jahaaapp, hej hej. Jag har inte bloggat aktivt på ett tag, men det är för att det inte har hänt något hästigt. Jag har haft så fullt upp med mopedkortet så jag har inte hunnit med Valle alls nästan :( Eller inte träna med honom eller liknande, menar jag.

Igår fick jag moppekooooort!! Fattar ni vad underbart :'D ... fast nu är det skitväder så jag kan inte göra nåt. :( Det är typ halvt snöstorm. Trevligt? Nej! :(


Bara för att jag saknar Sonja så mycket.. :( Och för att det inte gick att ladda upp nån annan bild o.o
Nimbus Neville
Horse photosfelååååt!

Har inte skrivit på flera dagar, hehe!
Bettan och jag tränade senaste i söndags och då myste vi på riktigt första gången och hon la sig nästan ner på kommando, vi kommer med andra ord framåt! Hon tycker det är jätteroligt nu för tiden på ridbanan så hon vill inte gå ut å gå nu, haha, så nu har hon fått vila i två dagar så kör vi imorn igen med förhoppningsvis massa ny energi! Har ni några tips på vad vi kan göra träna på så skriv så kommer det en video på det snart!

Nu sitter jag å ska snart ha Skype-möte, hehe, å varför är en hemlis än så länge! ;) Idag har jag både klippt och piercat mig.. jupp, blev i näsan som jag planerat ett tag och blev riktigt riktigt nöjd! Nu fattas bara några till hål i öronen så är jag nöjd! 

Ni får lite nya bilder senare! :DUnder Pressure

Pressure - pushing down on me
Pressing down on you, no man ask for
Under pressure - that burns a building down
Splits a family in two
Puts people on streets

Press. Vad är press för människor? Är en stressmiljö bra? Varje dag styrs vi av samhällets krav på en, man ska passa in i en mall; men samtidigt vara unik. Är det en bra balansgång? Kan man vara sig själv i alla lägen?

Jag själv har utvecklats väldigt, väldigt mycket som person. Men det är ändå inte lätt, som hästägare, speciellt om man har "den här" hästhanteringen. Frågor som överöses över en hela tiden: "Varför har inte Valle täcke?" "Han är barfota? Barfota är inte bra!"
"Rider inte du varje dag? Stackars häst, han måste ha tråkigt!!!" och sist men inte minst: "VARFÖR HOPPAR DU INTE MED HONOM?!?!?!?!?!"

Jag kan säga - Valle har inget täcke just för att han har päls. Jag har inget behov av att klippa honom, och därför klarar han sig utmärkt så här. Samma med att han är barfota. Jag anser inte att skor är nödvändigt i några lägen alls. Men jag ska inte gå in på detta mer :)

Grejen är den att folk borde sköta sitt. Punkt. Slut.
Min lilla katt... för omväxlingens skull xD
SOMMAR <3Saknar sommaren! Seriööööööööööööst..... nu kommer jag behöva blogga på en annan blogg också (läxa -.-) Aja!
Sitter just nu på SO:n och har inga roliga nyheter att berätta.Fint vääääder och uteritt!

Hej! Nu sitter jag och Cajsa och nördar framför datorerna.. inte bra :( Sen ska vi förmodligen ut i skogen och kolla en sak med hästar som finns där! Alltså inte i skogen-skogen... utan, ja. x) Det blir förhoppningsvis en ganska lång ridtur! Wiiiie :))

studiedag

Haft studiedag idag så när jag vaknade vid tio släppte jag ut alla valpar och städade lite nere och gick sen till stallet och kom nyss hem, har alltså varit där hela dagen, hade visst glömt att äta oxå! haha! 

Bettan och jag var först på Malins ridbana där vi tränade ligg och bekantade oss med en tunna, visade att hon skulle sätta upp frambenet på den och gav godis, hon fattade direkt och tyckte det var jätteroligt, hon blev lite osäker när hon skulle sätta upp frambenet på tunnan så hon valde att butta fram tunnan med frambenen istället, hon var iaf jätteduktig, tränade lite på att flytta fram och bakdelen och även där var hon duktig! 
Sen tog vi en tur i skogen där vi mötte en grävling och en travhäst så att Bettan trodde hon skulle dö, hon var riktigt riktigt rädd och stressad och fick ingen kontakt med henne överhuvudtaget, blev en släptur i grimskaftet hem.. Hon lugnade ner sig snabbt och myste lite i paddocken, filmade även så tänkte sätta ihop nån film i helgen!

Grejade lite i stallet, solade och lyssnade på musik, sen kom Jenny och då tog vi 4km:arn tillsammans precis som igår, mys! Då träffade vi på några rådjur oxå, haha!

Promenad med en del av gänget!<p>Å resten av gänget!</p>

Horsenality, Bettan, då & nu


2 September 2011 fyllde jag i den här och hon blev RBI (Right Brain Introvert).
"dessa hästar är oroliga men istället för att springa iväg, så går de in i sig själva, in i sitt skal. Om pressen fortsätter att öka så exploderar de till sist. Dessa hästar kallas ofta för "oberäkneliga" för de kan se lugna och fina ut, men plötsligt , oväntat smäller det. Dessa hästar blir därför ofta missförstådda för att bara för att de inte springer, så är de lugna, vilket är fel."


22 Mars 2012, idag fyllde jag i en ny sån här, hittade den på svenska den här gången så det var lättare att fylla i den nu. Det har ju förändrats rätt mycket och hon är nu LBE (Left Brain Extrovert). 
"Hästarna som hittar på bus, de kan bita / smaka på allt, blir snabbt uttråkade, är de på fel humör är svaret på alla frågor NEJ. Gå snabbare? NEJ Stanna NEJ, Bli fångad NEJ. Behöver de göra något de inte vill kan de lätt bli introverta - slöa, medan vissa visar tydligt att de inte tycker om det, och kan i extrema fall bli aggresiva och farliga. Vad ska du göra åt saken om jag inte hoppar? De vet hur de ska överlista sin människa och har de tråkigt gör de det bara för att ha kul." 

Det har förändrats väldigt mycket, känner henne mycket bättre nu! Ska göra en i slutet av sommaren och i vinter innan hon åker. 

Här har ni en tom att fylla i själva! Glöm inte skriva datum!

Nya goa bilder!våren blommar!

Promenaden idag!<p>Hittade ett tält, haha!</p> <p>Blommor!</p> <p>Promenad idag igen, träningsvärk!</p>

Promenad med Bettan, hittade ett tält och vårblommor! Promenad med Exon, 4km:arn idag igen, gött me träningsvärk, haha! Har även tagit lite bilder jag tänkte lägga upp! So close - no matter how far

Fortfarande inget hästigt att skriva om! Eller jo, igår var jag hos Valle i typ två timmar, och det blev LÖSLONGERING! Jag blev förvånad, men jag kunde longera honom :'D Det har aldrig gått innan! yäääy.

Nu väntar typ 4 timmars plugg på mig... Hejdå ;)


Snart har jag haft honom i två år. TÄNK vad han har förändrats!!Vår väder!

Härligt men blåsigt väder!<p>Efter promenaden så fick bettan gå in några minuter innan de andra :)</p>

Riktigt vårväder ute idag trots att det blåste under hela dagen men på kvällen lugnade det ner sig. Jag och Bettan tog en kort skogspromenad, sen tog jag & Exon 4km:arn, blev mörkt när jag gick den sista biten igenom skogen och det knakade väldigt i skogen, lite läskigt faktiskt! En stund efter jag kom hem kom pappa infarandes och berättade att han hade sett ett jättestort lodjur så han var ute en stund till och fick syn på det 100 meter ifrån huset fast det sprang iväg, hörde det sen under en stund, det var nog också det jag hörde när jag var ute och gick. Himla spännande! 

Har även tagit några bilder på valparna och lagt ut på annons idag på blocket, dock håller den på och granskas så kan inte länka till den men här får ni bilderna på valparna åtminstonde. 
när man har bråttom kan man missa detaljerna

Nu har det gått så lång tid...

Sen jag uppdaterade :( Förlåt förlååååt! Men jag har knappt hunnit vara med Valle - jag har varit på moppekurs hela helgen och varit sjuk innan dess, så det fanns inte mycket att skriva om. Jag har även bloggtorka - inte kul! 

Men det kommer ett vettigare inlägg sen - förhoppningsvis.. ;)
Liten update! :D

<p>Igår på skogspromenaden, ponnyn va helt galen å sällskapet bara skakade på huvudena!</p>
Bild sen i lördags då jag hade en helt galen ponny, haha! Mamma, soffy, Jimmy och Astrid var med som sällskap.. Jimmy tyckte nog min häst var lite gaaalen, han träffade henne för första gången typ! Hehe!

Hade två glada hundar när jag kom hem ifrån mamma idag så Luttan fick komma ut på ett litet lydnad/agility pass för att få komma ut och göra något annat, hon var lite loj men kom igång när hon fick hoppa lite! Även Exon fick komma ut en stund då han satt och skällde på gården, haha! Han var helt lyrisk och hade massa energi men var jätteduktig iaf! Roligt hade vi åtminstonde! 


Kortis!

Bettan satte jag kärra för idag igen och tog en liten promenad, några hundra meter bara, hon är för det mesta positiv, roligt som fan! :D
Syns kanske va ja å bettan gjort idag! Några hundra meter fick de iaf bli! Jättedutti!
Vilja fick komma ut idag också på ridbanan, fick rejsa av sig och sen tränade vi lite på volten med samling, trickade lite och att hon ska tyda mitt kroppsspråk och vara uppmärksam! 
<p>Vilja fick komma in å sen ut på ridbanan och busa av sig, tränade inkallning, tyda mitt kroppsspråk och lite samling på volten. Började även tricka lite :)</p>

Uppdatering från mig å Bettan!

Dålig uppdatering om vad jag å Bettan gör så tänkte berätta om de senaste dagarna och sen försöka bli bättre! 


Just nu på skogen! Klättrat massor!- Här är bild sen i lördags, klättrade massor! Var ute säkert i 40 min och bara klättrade, sen sista biten sträckte vi ut lite och skrittade sen trötta hemåt! 
På söndagen så tränade vi på ridbanan, hon fick dra en bom efter sig och sen kopplade jag för kärran och hon fick dra den ett par meter! Jätteduktig!<p>Såhär fint hade vi de!</p> <p>Fina fina ponnybus! Blev skogspromenad å lite träning i paddocken!</p> <p>Hon är mitt allt.<br /> Kännedomen om att jag snart mister henne, igen, är överväldigande. Finner inga ord.</p> - tre bilder sen igår när vi var i skogen, sen
hoppade vi lite på ridbanan. 
<p>Idag drog hon kärran ett helt varv runt ridbanan, alltså har vi även svängt!<br /> Sen har vi bråkat lite, blivit sams, myst och då när jag satt där la hon sig ner och rullade, låg även några sekunder å då fick hon belöning. Hihi! Skitig blev hon!<br /> Sen tog vi en kort promenad och busade lite.<br /> <br /> Tog även in stella å vilja, stella fick rejsa av sig i paddocken, skrattade så vi dog jag å jenny!<br /> Vilja fick bli borstad och sen tränade vi lite i paddocken, jättedutti!</p> Idag drog hon kärran ett helt varv runt ridbanan, alltså har vi även svängt!
Sen har vi bråkat lite, blivit sams, myst och då när jag satt där la hon sig ner och rullade, låg även några sekunder å då fick hon belöning. Hihi! Skitig blev hon!
Sen tog vi en kort promenad och busade lite.

Tog även in stella å Vilja, Stella fick rejsa av sig i paddocken, skrattade så vi dog jag å Jenny!
Vilja fick bli borstad och sen tränade vi lite i paddocken, jättedutti!

Just nu blir jag attackerad av ett par valpar som vill ha mat, haha, de biter mig i byxorna.. Hoppas de somnar snart så jag kan bära in dem i valplådan och städa iordning lite! Hästnytt!


- handlar om travhästarnas påfrestning utav lederna, riktigt intressant!


- Håller med honom! Det jag även tyckte var att hans hästar såg ut att ha de bra, bra fina hagar och maten lite utspritt! 


Att släppa kontrollen

... Det gjorde jag igår. Igår var en underbart vacker dag, i alla fall mycket av den. Jag var i stallet i sju timmar sammanlagt, det var ett rekord för vintern, tror jag! Jag skulle prova ut min nya sadel som jag har till Valle, men sadelgjorden var för lång... Så jag får köpa en ny på onsdag.
Jag ställde upp Valle utanför stallet och gick in med sadeln igen, och trodde att han skulle antingen gå iväg, följa efter mig eller bara sticka. Men han stod fint kvar medan jag la in sadeln! Haha så duktig :D Sedan vet jag inte vad som flög i mig, jag tänkte ta ut Valle i hagen men vi gick istället ut på en promenad. Valle gick snabbt med mig och verkade inte alls tycka att det var tråkigt som han brukar!
Dock stannade han till efter 500 meter och ville inte gå mer, så då vände vi... Och började springa. Valle travade jämte mig tillbaka till stallet, åh vad vi sprang! Det var så undebart :D Sedan saktade vi ner men började trava igen, och då saktade vi inte ens till när vi susade förbi grinden till hagen, Valle ville springa meeeer! Haha galen häst :'D Sen började Wilma studsa omkring i hagen jämte för att det var en lös hund någonstans som folk letade efter, så då fick vi gå in i hagen. 

Senare gick jag till ett ställe där jag aldrig varit innan, det är ett ställe med väldigt stora stenar, och jag såg att det gick en väg därifrån! Eller inte väg, men en liten traktorstig... Så jag följde den, jag gick alltså själv, och efter en stund tog vägen slut och man kom fram till en jättefin liten äng, en äng jag trodde att jag aldrig hade sett innan! Det hade jag, men från ett annat håll... underbart :D

Sen hängde jag med min pappa på en promenad, jag trodde att vi skulle gå på stigar men vi gick typ rätt igenom skogen genom kullar, träd, grenar osv... Ut på storavägen och tillbaka med ett annat håll :D Jag hittade ett älghorn.. O.o Och så hittade jag en helt magisk plats där det var ett stoooooort stenblock med en massa, massa vitmossa! Sjukt fint :D
Men det var en braaa dag! Så till er som vill vara med om nåt så kul, det blir roligast om man inte planerar nåt sånt!

Inspiration: Before I die | weheartit.com

Tumblr_lz5s93spea1r29t5yo1_500_largeTumblr_m0m8wzfp1n1rnia9do1_500_large409286_2617897855909_1509009621_32012157_595464956_n_largeTumblr_lz5sbv3dex1r29t5yo1_500_largeTumblr_lyy8b2m93t1r29t5yo1_500_largeTumblr_m0nzpd51zz1r80kf1o1_500_largeTumblr_m0nzoc25gb1r80kf1o1_500_largeTumblr_m0nzo229wy1r80kf1o1_500_largeTumblr_m0nzmtay4m1r80kf1o1_500_largeTumblr_m0nzwcxo8l1r80kf1o1_500_largeTumblr_m0nzw0uy801r80kf1o1_500_largeTumblr_m0nzvcmggg1r80kf1o1_500_largeTumblr_m0o7j7j5bu1rnia9do1_500_largeTumblr_m0olryznex1qip6ato1_500_large418128_191115554324209_161984060570692_225025_1969472261_n_large

- Gick jättebra med Bettan idag, berättar imorn!


slapp dag, eller nåt..

Tog en slappdag och gjorde inte alls mycket! Men tänkte bjuda på lite blandade bilder! 


hehe, jag vet att ni kommer döda mig nu ;)Inte snö...!

Jag tycker att våren ska komma nu.. På allvar alltså :( Nu  sitter jag i skolan, jag var sjuk måndag, tisdag och onsdag så jag har liiiite att ta igen :( Men jag överlever väl! Eftersom jag inte har varit så mycket med Valle nu denna veckan så har jag inget speciellt att berätta om x)

Jag laddar upp några bilder på vinterhästen Valle :D
Inspiration: Fashion | weheartit.com

Tumblr_m0ffow30yw1r89wxuo1_500_largeTumblr_m0femva0ch1r36mjvo1_500_largeTumblr_m0feb0dfrj1r36mjvo1_500_largeSummer12_largeAfc5d0db1c0f723fda0801e6ea231ca5_largeTumblr_m09fs9uevg1r8umj9o1_500_largeTumblr_m0dloaylgj1r63p8vo1_500_largeTumblr_lw7w32jwx81qlh0wno1_500_large_largeTumblr_lp9kt0dgnc1qjw50io1_500_large_largeTumblr_lh8g7wnimr1qzjggvo1_500_large_largeImg1422946404_largeFoto-girl-mythoughtsandmyself-perna-favim.com-286554_large

häst hela veckan, livet leker

Idag blev det stallet, inget Bettan tyvärr för det var några som var och provred Trolla idag. Men imorn så ska jag ut med henne! Love! ♥
På fredag ska jag till Väse och ha ridlektion för Ellen, glad tjej, ska bli så himla roligt att få lära ut! 
Å på torsdag händer det ytterligare en rolig grej eller mer intressant kanske... jag ska till CRK, ridskolan här i Kristinehamn. Ska dit med Frida, en klasskompis och titta när hon har ridlektion. Red ett tag på ridskolan när Madicken hade åkt men slutade ganska snart, red kanske där ett halvår och trivdes verkligen inte en enda gång. Jo, när jag fick ha min favoritponny, det ilskna russet Trille. Det var lycka! Så... har ni några frågor/saker jag ska ta reda på när jag åker till ridskolan?! Har nog själv en del jag ska ta reda på, tänkte vara lite jobbig!

Nu tänkte jag skrapa ihop ett inspirationsinlägg ifrån weheartit och sen slänga mig i duschen och sen väntar sängen!


Ledarskap och dominans

Många pratar om att bestämma över hästen, att man måste vara ledare för den och absolut inte låta den bestämma, för då kan det bli farligt.

Det är standarden i ridsporten och hästlivet. De flesta tänker så där.

Jag anser att det inte ska finnas ledarskap - jag bestämmer inte över min häst och han bestämmer inte över mig. Det finns ingen "flockledare" i någon av oss, men i vissa lägen är det bra om min häst lyssnar på mig för att det inte ska bli farligt. Till exempel om vi ska gå eller rida över en stor väg, även ifall det aldrig händer, så vill jag helst ha "kontroll" (jag ogillar det ordet...) för att inget ska hända. Jag vet hur människor funkar, och därför får Valle lita på mig att allt blir bra.

Däremot om vi skulle gå vilse i skogen (vilket heller aldrig händer!) så måste jag lita på Valle för att han har mer koll på vägarna runt omkring.

När jag köpte Valle ville jag bestämma över honom. Jag gillade inte ordet, men alla sa till mig att han inte fick börja bossa över mig, för då kunde det bli farligt. Jag lyssnade på dem som sa det, men det funkade inte. Snabbt ändrade jag riktning och allt gick bättre mellan oss.

Jag vet också många som säger "Hästen ska inte få göra som den vill!" Det lyssnar jag inte heller på. Visst får Valle inte göra exakt vad som helst (mycket kan ju bli farligt) men det är bara bra att hästar har fri vilja, väldigt bra! Bettan bus!Nu drar jag till badhuset å senare te mamma, får se om de blir nån uppdatering i helgen! Ha en bra helg!dimma & plusgrader, nu, tajen!lite bilder från idag, nu ska jag göra mig iordning och sen kommer annelie å hämtar mig så ska vi käka på tajen! *happyface*