Hästar, tävlingar och hoppning

Måste man tävla? Även om man inte har intresset. Måste man hoppa då? Om man har köpt en häst som har tävlat i hoppning men är trött på det, märkbart trött, måste man fortsätta tävla då, bara för att det är uppenbart att en tävlingshäst SKA tävla?

Ja, jag fick många sneda blickar när jag hade köpt Valle. Folk som inte hade en susning om hur han är, la i sig hela tiden och frågade när jag skulle börja hoppa med honom, och börja tävla. Visst, det är bra att folk frågar, men när frågan kom ungefär fem gånger i veckan (och det kändes dessutom inte som en fråga, utan mer som en anklagelse) så blev jag ganska trött. Kan inte folk sköta sitt? Hoppningen kommer väl när den kommer, antar jag.

Det var helt enkelt att vi inte var redo för att börja med det. Jag kände inte Valle, och jag ville veta hur han var under andra omständigheter än hoppning. Vi hade inte bråttom! När någon senare sa att det var synd om Valle för att han inte fick hoppa med ryttare, blev det för löjligt. Det är synd om människor ibland.

Visst har jag velat tävla med Valle någon gång. Inte i höga klasser, och bara någon enstaka Clear round. Men vi har inte den möjligheten för tillfället och jag nöjer mig faktiskt med att rida hemma. Vissa kan inte förstå att tävla inte är obligatoriskt, vissa förstår inte att man vill ha en häst om man inte ska tävla.

Och ja, även jag och Valle har hoppat. Inte alls "högt", men för oss räcker det. Vad är roligast tror ni, att jag gör vad jag vill bara för att få hoppa, och Valle inte alls trivs, eller om Valle och jag hoppar ett par skutt när vi känner för det, utan att vara tvingade av de som inte vill se, höra, förstå?
Jag tror inte att en häst mår dåligt av att inte hoppa.

Det kommer alltid finnas folk som rynkar näsan åt den här sortens ridning. Ridning och hästmannaskap utan gränser, utan höga mål och tävlingar. Folk som inte för allt i världen kan förstå hur man kan välja en uteritt tidigt en sommardag, före en tävling. Att man ska skratta och ha roligt med hästen, släppa efter på kontrollen.
Men den sortens människor kommer jag inte att bry mig om, inte ett dugg, inte längre.

"But they’re just afraid of something they can't understand..."
Titta. Här rider jag utan träns och seriösa ridkläder, sadel, benskydd, bett etc. Och jag har ändå sjuhelsikes roligt med min häst! :D
Kommentarer
Sofy

Jättebra skrivet Julia :DBlogg: http://smedbergsofia.blogg.se/
2012-02-18 @ 14:39:49
joanna-livet med Aspergers syndrom!

Hej! Tänkte bara tipsa om att jag just nu kör en dagensblogg tävling där du har chansen att länkas inför mina 400-600 unika läsare/dag så passa på att anmäla dej:)

Om du inte vill ha såna här komentarer så ber jag ursäkt och hoppas du får en underbar helg:) kram Joanna-livet med Aspergers syndrom!Blogg: http://domkallarmighannes.com
2012-02-18 @ 15:18:53
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback