Del 1, få din häst mer uppmärksam

Har du längtat och drömt efter att din häst ska lyda minsta tygeltag, vikthjälp, tanke, vridning på höften? Det har nog de flesta. För tänk, då skulle man ju inte behöva sitta och dra och banka på hästen. Men får man det gratis? Nepp.

Jag har haft en häst som gick på pessoabett och var jättestark. Det var flera år sen nu och jag insåg väl inte vad jag höll på med men när jag hade henne hemma på ett jullov började jag tänka lite och hade funderat hur jag skulle jobba med henne för att få henne mer uppmärksam på mig. Så en kväll när det var typ -20 minus drog jag på det tredelade tränsbettet och hoppade upp barbacka och gjorde "min" övning. Det blev redan mycket bättre efter en gång, ungefär 20 minuter höll jag på med det sen tror jag att jag mest redan ut resten utav tiden så tränade inte så mycket mer på det men det verkade ju fungerar iaf. 

Ni kommer få läsa om olika övningar man kan göra i både skritt, trav och galopp, man börjar givetvis med att få hästen uppmärksam på marken enligt mig men detta är alltså ridövningar. Pessoabett och ingen eftergift.

Övning: Om vi vill att hästen ska stanna från skritt gör man så att man först lutar sig bakåt och tänker stanna. Fungerar det inte tar man lite i tyglarna, lutar sig bakåt och tänker stanna, man kan ju även säga "ptroo" eller vad kommandot är för stanna/sakta ner men tycker det förstör övningen lite då vi endast vill få hästen att stanna med kroppen. Man ökar då succesivt "trycket" i tyglarna och tänker ännu mer stanna, får man inte stopp på hästen hur mycket man ännu drar och säger ptroo får man väl göra ett ryck eller släppa och ta igen. Det beror på vilken häst du har, denna övning kanske ens inte passar alla hästar.

När väl hästen har stannat är det omedelbar eftergift och hästen får vila och MASSA beröm. Träna på det tills hästen faktiskt kan stanna med så liten hjälp som möjligt. Gör det första gången till ett helt kort pass så att hästen förstår vad ni vill. Sen kan man ju lägga in det när man värmer upp eller skrittar fram.

Sen ökar man bara svårighetsgraden, till att sakta av ifrån trav till skritt och sakta av ifrån galopp till trav. Vill man ha det ännu mer avancerat kan man ju alltid lära hästen att sätter man sig ännu "tyngre" i sadeln betyder det stanna. 

Hoppas ni har något att träna på nu och att ni fram till nästa del då jag kommer skriva om hur man kan få hästen uppmärksam överlag. 


Kommentarer
Terese

dock betyder ju att luta sig bakåt (Skjuter ju fram sätet) öka för de flesta. De riktiga dressyrryttarna lutar sig lite lätt FRAMÅT närde vill att hästen ska stanna, när man lutar sig bakåt som sagt skjuter man ju på och blir stark i sätet som då signalerar att hästen ska öka....2012-02-21 @ 21:59:48
Daniella Book

Jättefin blogg sötnos! Allt bra?:D

Följas via bloglovin?:)

Kram!Blogg: http://daniellabooks.blogg.se/
2012-02-21 @ 23:55:19
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback